allogen stamcelletransplantation

De fleste stamceller er i din knoglemarv. Du har også nogle, der cirkulerer fra din knoglemarv i dit blod. Knoglemarv stamceller bliver til røde blodlegemer, hvide blodlegemer eller blodplader til at hjælpe din krop forblive raske. Hvis din knoglemarv er beskadiget eller ødelagt, kan den ikke længere gøre normale blodceller. I en stamcelletransplantation, er sunde stamceller placeret i din krop gennem en IV for at hjælpe din knoglemarv begynder at arbejde rigtigt.

Når stamcellerne kommer fra dit eget blod eller knoglemarv, kaldes det en autolog transplantation.

Stamceller kan også findes i blodbanen og i blodet inde i en nyfødtes navlestreng.

Læger bruger stamcelletransplantationer til

Andre anvendelser for stamceller bliver undersøgt, såsom behandling af immunsystem-defekter, diabetes, seglcelleanæmi og thalassæmi.

Lægen vil overveje dit helbred og din alder. Mennesker, der er gode kandidater normalt er yngre end 70, ikke har andre sygdomme, såsom hjertesygdomme eller diabetes, og har en normal nyre og lever. Din læge vil også overveje, hvor meget din sygdom er vokset, og hvor aggressiv din kræft er. Mennesker med aggressiv kræft, der har spredt sig til mange områder af kroppen er normalt ikke gode kandidater. Din læge kan også overveje, hvis du har kræft, der er kommet tilbage, såsom recidiverende non-Hodgkins lymfom eller leukæmi.

Behandling af sygdomme, skader eller ødelægger knoglemarven, såsom ikke-Hodgkins lymfom og Hodgkins lymfom, leukæmi, multipel myelom, og aplastisk anæmi; Genoprette knoglemarv, der er blevet beskadiget af kroppens samlede stråling og høje doser af kemoterapi anvendes til kræftbehandling.

Det afhænger af, hvor stamcellerne kommer fra.

For knoglemarvstransplantation (BMT), er en lille mængde af den flydende del af knoglemarven fjernes gennem en nål indsat i knoglen. Dette gøres mange gange for at samle nok stamceller til den, der modtager den donerede knoglemarv. Dette kaldes høst af knoglemarv. Knoglemarvscellerne bringes i en blodpose. De er ofte frosset til senere brug.

For perifert blod stamcelletransplantation (PBSCT), celler er taget fra blod stamceller. Vækstfaktoren G-CSF kan anvendes til at stimulere væksten af ​​nye stamceller, så de slipper ud i blodet. G-CSF er et protein, som produceres naturligt i kroppen. Blodet fjernes fra venen og ledes gennem en maskine, der tager ud stamcellerne. Maskinen vender derefter de resterende blod gennem en nål i personens arm eller gennem et centralt venekateter. Denne måde at indsamle stamceller kaldes aferese.

Du kan være i isolation og givet antibiotika for at forebygge eller behandle infektion. Fordi kemoterapi ødelægger dine hvide blodlegemer, vil din krop ikke være i stand til at bekæmpe infektion, indtil det begynder at gøre nye hvide blodlegemer; Deres blod vil blive testet ofte for at kontrollere niveauet af røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader i kroppen; Det kan være nødvendigt for at modtage flere transfusioner af blodlegemer og blodplader, indtil din krop begynder at producere sin egen; Du skal muligvis flere antibiotika eller anden medicin, hvis du får en infektion.

Stamceller kan også tages fra navlestrengsblod. Dette er noget, der skal aftales med en blodbank, før et barns fødsel.

Læger bruger kemoterapi og strålebehandling til at ødelægge din knoglemarv. Dette bliver også slippe af kræftcellerne-sammen med de normale celler-i din knoglemarv og resten af ​​din krop. Senere, når du får sunde stamceller fra en donor, vil disse nye celler går til marv og være i stand til at overtage opgaven med at gøre nye blodlegemer.

Et centralt venekateter er indsat i brystet. Stamcellerne rejse gennem kateteret ind i dit blod, og til din knoglemarv, hvor de vil begynde at producere nye celler i 1 til 3 uger. I løbet af denne tid

Hvis de donerede stamceller kom fra knoglemarv eller navlestrengsblod, det normalt tager omkring 20 dage til din knoglemarv til at begynde at producere nye blodlegemer. Hvis de donerede celler kom fra en eller andens blod, kan det ikke tage så lang tid.

Du kan tilbringe 4 uger eller længere på hospitalet efter en allogen stamcelletransplantation. Ca. 1 ud af 4 personer skal tilbagetages inden for de første 3 måneder på grund af komplikationer.

Graft-versus-host sygdom. De nye celler kan ødelægge andre celler i kroppen. De angriber mest almindeligt huden, leveren, og fordøjelsessystemet. Dette sker sjældnere, når der anvendes navlestreng stamceller. Stamceller fra navlestrengsblod er normalt anvendes til behandling af sygdom hos søskende eller barn, der ellers ikke ville have en stamcelle donor. Der er meget få stamceller findes i navlestrengsblod, så disse celler er normalt ikke anvendes til behandling af voksne; Transplantatafstødning. Din krop kan ikke acceptere de nye stamceller; Alvorlig livstruende infektion. Når dit immunsystem er blevet svækket, kan selv de mest mindre infektion være farligt; Veneokklusiv sygdom. Dette er et alvorligt lever problem forårsaget af den høje dosis af kemoterapi eller strålebehandling gives før en transplantation. Symptomerne vil normalt blive vist inden for 3 uger af din transplantation og omfatter hævelse og ømhed af leveren, vægtøgning, gulsot, og væske oprustning i maven.

Når du bliver udskrevet fra hospitalet, vil du fortsætte med at se din læge ofte. Fordi du har modtaget en andens knoglemarv, vil du brug for behandling med medicin for at forhindre dit immunforsvar fra at angribe donoren marv, som om det var et fremmed stof. Du kan også tage medicin for at hjælpe med at forhindre donor celler fra at angribe din krop. De fleste mennesker, der ikke har et immunsystem reaktion tager disse lægemidler for 2 til 6 måneder.

Alvorlige komplikationer kan opstå efter en stamcelletransplantation. de omfatter

Når stamceller indsamles fra en anden person, cellerne testet for at sikre, at de passer til dine celler.

En transplantation fra et ubeslægtet donor er mere tilbøjelige til at forårsage problemer. Men forbedringer i den måde cellerne er forberedt og matches og i pleje af den person, efter transplantationen har medvirket til at reducere problemerne. Det kan tage 4 måneder eller længere for at finde et match fra en uafhængig donor.

Allogene transplantationer anvendes til at behandle mange sygdomme, herunder

Allogene transplantationer anvendes også eksperimentelt for andre sygdomme, såsom

Succesen med en stamcelletransplantation afhænger af din alder og generelle sundhed, type og stadium af sygdommen, og hvor godt donoren matcher. Alvorlige komplikationer kan udvikle sig efter en stamcelletransplantation.

Den oprindelige sygdom kommer ofte tilbage, eller tilbagefald, efter en allogen transplantation. Hvis der opstår tilbagefald, kan det behandles med en anden transplantation, kemoterapi eller andre behandlinger.

Tidlige komplikationer opstår som regel inden for 5 til 10 dage og omfatter

Andre mulige komplikationer omfatter

Alvorlige, langsigtede komplikationer omfatter

Sunde voksne i alderen 18 til 60 kan donere stamceller. Omkring 17 millioner mennesker verden over er registreret til at være stamceller donorer. Børn kan være donorer for sig selv eller en bror eller søster. I nogle tilfælde, folk der er ældre end 60 kan donere.

Hvis du ønsker at være en stamcelle donor, er en blodprøve taget fra dig og testet for vævstype. Det er derefter sammenlignet med de vævstyper af mennesker har brug for en transplantation. Hvis der findes et match, vil en anden blodprøve drages at se, om din vævstype matcher godt nok til transplantation.

Hvis du bliver udvalgt som en stamcelle donor, vil du have en fuldstændig fysisk eksamen. Du vil også blive bedt om spørgsmål om dit helbred og din familie historie af sygdomme. Du vil også blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring til at have proceduren.

Hvis du er en stamcelle donor, vil du modtage injektioner af et stof kaldet filgrastim i flere dage. (Det kaldes også G-CSF, for “granulocyt koloni-stimulerende faktor.”) Filgrastim er et stof, der hjælper din krop bevæge sig mere hvide blodlegemer ud af din knoglemarv og ind i din blodbanen. Blod vil blive fjernet fra din arm, sendes gennem en maskine til at fjerne stamcellerne, og vendte tilbage til blodbanen igennem anden arm.

Opkrævningsprocessen knoglemarv er en kirurgisk procedure gøres under en lokal eller generel anæstesi. Proceduren tager 1 til 2 timer. Knoglemarv er normalt fjernes fra bagsiden af ​​din skinkeben med sterile nåle.

Navlestrengsblod banker er blevet etableret i nogle områder af USA, Canada, og mange lande i Europa til at levere stamceller til relaterede og uafhængige mennesker. Ved hjælp af blod fra disse banker reducerer den tid, det tager at søge efter en kamp, ​​fordi prøverne allerede er indtastet for genetisk information (HLA) og blodtype og behandlet for infektion. Kampen behøver ikke at være så specifik som det gør med knoglemarv eller stamceller perifert. Navlestrengsblod transplantationer også forårsage færre problemer med graft-versus-host sygdom.

Ikke alle hospitaler er i stand til at udføre transplantationer. Du kan være nødt til at rejse til et hospital, der har særligt udstyr og specialuddannede læger og sygeplejersker.

Udfyld særbehandling oplysningsskema (PDF) (Hvad er en PDF-dokument?) For at hjælpe dig med at forstå denne behandling.

Anne C. Poinier, MD – Intern Medicin; Douglas A. Stewart, MD – Medical Oncology

November 14, 2014

Akut lymfoblastisk leukæmi og akut myeloid leukæmi; Kronisk myeloid leukæmi og kronisk lymfatisk leukæmi; Non-Hodgkins lymfom; Aplastisk anæmi; Seglcellesygdom, Thalassæmi.

Nyrekræft, også kaldet nyrecellecarcinom; amyloidose; Sygdomme som juvenil idiopatisk artrit og lupus, som ikke forbedrer med de sædvanlige behandlinger.

Sår i munden; Hårtab; Blødning på grund af alvorlig reduktion i røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader; Kvalme og opkast; Diarre; Infektion, såsom lungebetændelse, helvedesild eller herpes simplex.

Depression; Infertilitet; Grå stær; Nyre, lunge, og hjerte komplikationer; Recidiv af sygdommen, at transplantationen blev anvendt til behandling; Andre kræftformer.

Graftsvigt. De nye stamceller ikke virker, eller de arbejder i kort tid og derefter ikke. Hvis dette sker, er sandsynligheden for en kur er lav; Graft-versus-host sygdom (GVHD). De nye stamceller angribe andre celler i kroppen. Hvis det sker inden for 3 måneder, kaldes det akut GVHD. Hvis det sker efter 3 måneder, kaldes det kronisk GVHD. Efter kronisk GVHD udvikler, kan det tage så lang tid som tre år til at gå væk. GVHD påvirker huden, mave-tarmkanalen, og leveren. Det kan medføre døden. GVHD behandles med medicin, der sænker aktiviteten af ​​dit immunsystem. GVHD forekommer ikke, når en identisk tvilling er donoren; Veneokklusiv sygdom. Dette er et alvorligt lever problem forårsaget af den høje dosis af kemoterapi eller strålebehandling gives før en transplantation. Symptomerne omfatter hævelse og ømhed af leveren, vægtøgning, gulsot, og væske oprustning i maven; Infektioner.