anafylaksi og anafylaktisk chok: symptomer og almindelige udløser

Allergier Trends

Anafylaksi er en alvorlig, potentielt livstruende allergisk reaktion, der er præget af hævelse, nældefeber, sænket blodtryk, og udvidede blodkar. I alvorlige tilfælde, vil en person gå i chok. Hvis anafylaktisk shock ikke behandles omgående, kan det være fatalt.

Anafylaksi kan begynde med svær kløe i øjne eller ansigt og inden for få minutter, fremskridt til mere alvorlige symptomer. Disse symptomer omfatter synke og åndedrætsbesvær, mavesmerter, kramper, opkastning, diarré, nældefeber, og angioødem (hævelse ligner nældefeber, men hævelsen er under huden i stedet for på overfladen).

Hvis du har anafylaksi, søge lægehjælp omgående. Tilstanden kan hurtigt føre til en øget hjertefrekvens, pludselig svaghed, et fald i blodtrykket, chok, og i sidste ende bevidstløshed og død.

Fødevarer er generelt den mest almindelige årsag til anafylaksi. Fælles mad udløser omfatter nødder, skaldyr (rejer, hummer), mejeriprodukter, æggehvider, og sesamfrø. Wasp eller bistik er også almindelige årsager til anafylaksi.

Derudover kan motion udløse anafylaksi hvis aktiviteten sker efter at have spist allergi -provoking mad.

Medikamenter er også en almindelig årsag til anafylaksi.

Pollen og andre inhalerede allergener (allergi -causing stoffer) sjældent forårsage anafylaksi.

Nogle stoffer kan forårsage reaktioner – kaldet anafylaktiske reaktioner -, der ligner og lige så alvorlige som anafylaksi, men ikke indebærer immunglobulin E-antistoffer. De mest almindelige udløser omfatter iodholdige farvestoffer, der kan ses på røntgenbilleder, aspirin, non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) som Advil, opioider, blodtransfusioner, og motion.

Anafylaksi er diagnosticeret baseret på dens symptomer. Mennesker med en historie af allergiske reaktioner kan have større risiko for at udvikle en alvorlig reaktion i fremtiden.

Hud test kan hjælpe med at bekræfte de stoffer, der forårsager alvorlige allergiske reaktioner.