brækket kraveben

En brækket kraveben er en fælles skade, især hos børn og unge voksne. Din kraveben forbinder den øverste del af dit brystben til din skulderbladet. Almindelige årsager til et brækket kraveben inkluderer falder, sportsskader og traumer fra trafikulykker. Spædbørn kan undertiden bryde deres collarbones under fødslen processen.

Søge omgående lægehjælp for et brækket kraveben. De fleste helbrede godt med is, smertestillende, en slynge, fysioterapi og tid. Men en kompliceret brud kan kræve operation for at justere den brækkede knogle og at implantere plader, skruer eller stænger i knoglen for at holde knoglen på plads under heling.

Hvornår skal se en læge

Tegn og symptomer på en brækket kraveben omfatter

Hvad du kan gøre

Hvis du bemærker tegn eller symptomer på en brækket kraveben i dig eller dit barn, eller hvis der er nok smerte til at forhindre normal brug, se en læge med det samme. Forsinkelser i diagnose og behandling kan føre til dårlig heling.

Hvad de kan forvente fra din læge

Almindelige årsager til et brækket kraveben omfatter

Medicin

Din kraveben ikke hærde helt indtil omkring alder 20. Dette sætter børn og teenagere har større risiko for et brækket kraveben. Risikoen falder efter alder 20, men derefter stiger igen i ældre mennesker som knoglestyrken falder med alderen.

Mest brudte collarbones heler uden vanskeligheder. Komplikationer, når de opstår, kan omfatte

Afhængig af sværhedsgraden af ​​pausen, kan din praktiserende læge eller skadestue læge anbefale, at du eller dit barn se en ortopædkirurg.

Det kan være nyttigt at skrive en liste, der omfatter

Din læge vil sandsynligvis spørge nogle af de følgende spørgsmål

Under den fysiske eksamen, vil lægen inspicere det berørte område i ømhed, hævelse, deformitet eller et åbent sår. Røntgenstråler bestemme omfanget af en brækket kraveben, lokalisere dens placering og afgøre, om der er skade på leddene. Din læge kan også anbefale en CT-scanning for at få mere detaljerede billeder.

Flytning af enhver brækket knogle er afgørende for helbredelse. For at immobilisere et brækket kraveben, vil du sandsynligvis nødt til at bære en armslynge.

Hvor længe immobilisering er nødvendig afhænger af sværhedsgraden af ​​skaden. Bone union tager normalt tre til seks uger for børn og seks til 12 uger for voksne. En nyfødte kraveben, der bryder under fødslen typisk heler med kun smerte kontrol og omhyggelig håndtering af barnet.

For at mindske smerter og inflammation, kan din læge anbefale en over-the-counter smertestillende. Hvis du har stærke smerter, skal du måske en receptpligtig medicin, der indeholder et narkotisk i et par dage.

Rehabilitering begynder snart efter den første behandling. I de fleste tilfælde er det vigtigt at begynde nogle bevægelse for at minimere stivhed i din skulder, mens du stadig iført din slynge. Efter din slynge er fjernet, kan din læge anbefale yderligere rehabilitering øvelser eller fysisk terapi for at genoprette muskelstyrke, fælles bevægelse og fleksibilitet.

Kirurgi kan være nødvendig, hvis den brækkede kraveben er brudt gennem huden, er alvorligt fordrevet eller er i flere stykker. Brækket kraveben kirurgi omfatter normalt placere fikseringsanordninger – plader, skruer eller stænger – at opretholde en ordentlig placeringen af ​​din knogle under heling. Kirurgiske komplikationer, men sjældne, kan omfatte infektion og mangel på knogleheling.

Anvende is til det ramte område i 20 til 30 minutter hver par timer i løbet af de første to til tre dage efter en kraveben pause kan hjælpe med at kontrollere smerte og hævelse.

Terapi

Kirurgi

besøge din læge