cancer risikofaktorer

Din alder

Dine vaner

Mens lægerne har en idé om, hvad der kan øge din risiko for kræft, de fleste kræftformer forekommer hos personer, der ikke har nogen kendte risikofaktorer. Faktorer kendt for at øge din risiko for kræft omfatter

Din familie historie

Kræft kan tage årtier at udvikle sig. Det er derfor, de fleste mennesker diagnosticeret med kræft er 65 år eller ældre. Selv om det er mere almindelig hos ældre voksne, kræft er ikke udelukkende en voksen sygdom – kræft kan diagnosticeres på alle alderstrin.

Dine sundhedsmæssige betingelser

Visse livsstilsvalg er kendt for at øge din risiko for kræft. Rygning, drikker mere end en alkoholisk drik om dagen (for kvinder i alle aldre og mænd over 65 år) eller to genstande om dagen (for mænd 65 år og yngre), overdreven udsættelse for solen eller hyppige blærer solforbrændinger, at være overvægtig, og som har usikker sex kan bidrage til kræft.

Du kan ændre disse vaner til at sænke din risiko for kræft – selvom nogle vaner er lettere at ændre end andre.

Kun en lille del af cancere skyldes en arvelig tilstand. Hvis kræft er almindeligt i din familie, er det muligt, at mutationer bliver gået fra den ene generation til den næste. Du kan være en kandidat til genetisk test for at se, om du har arvet mutationer, der kan øge din risiko for visse kræftformer. Husk, at have en arvelig genetisk mutation ikke nødvendigvis betyder, at du får kræft.

Nogle kroniske sygdomme, såsom colitis ulcerosa, kan markant øge din risiko for at udvikle visse kræftformer. Tal med din læge om din risiko.

Miljøet omkring dig kan indeholde skadelige kemikalier, der kan øge din risiko for kræft. Selv hvis du ikke ryger, kan du inhalerer passiv rygning, hvis du går, hvor folk ryger eller hvis du bor med en person, der ryger. Kemikalier i dit hjem eller arbejdsplads, såsom asbest og benzen, også er forbundet med en øget risiko for kræft.

Dit miljø