carotid arteriesygdom

Halspulsåren sygdom opstår, når fede indskud (plaques) tilstoppe blodkarrene, der leverer blod til din hjerne og hoved (halspulsårer). Blokeringen øger din risiko for slagtilfælde, en medicinsk nødsituation, der opstår, når blodtilførslen til hjernen afbrydes eller alvorligt reduceret.

Slagtilfælde fratager din hjerne af ilt. Inden for få minutter, hjerneceller begynder at dø. Slagtilfælde er den fjerde mest almindelige dødsårsag og den førende årsag til varig invaliditet i USA

Hvornår skal se en læge

Halspulsåren sygdom udvikler sig langsomt. Det første tegn på, at du har den betingelse kan være et slagtilfælde eller forbigående iskæmisk anfald (TIA). TIA er en midlertidig mangel på blodtilførslen til hjernen.

Hvad du kan gøre

Behandling af halspulsåren sygdom indebærer normalt en kombination af livsstilsændringer, medicin og til tider kirurgi.

Spørgsmål til din læge

I sine tidlige stadier, halspulsåren sygdom ofte ikke producerer nogen tegn eller symptomer. Betingelsen kan gå upåagtet hen, indtil det er alvorlige nok til at fratage din hjerne af blod, der forårsager et slagtilfælde eller TIA.

Hvad de kan forvente fra din læge

Tegn og symptomer på et slagtilfælde eller TIA omfatter

Søge akut lægehjælp, hvis du oplever nogen tegn eller symptomer på slagtilfælde. Selv hvis de kun vare en kort tid, og så du føler dig normal, se en læge med det samme. Du har måske oplevet TIA, et vigtigt tegn, at du er i risiko for en fuld-blæst slagtilfælde.

Tal med din læge, hvis du har risikofaktorer for halspulsåren sygdom. Selv hvis du ikke har nogen tegn eller symptomer, kan din læge anbefale aggressiv styring af dine risikofaktorer for at beskytte dig mod slagtilfælde. At se en læge tidligt øger dine chancer at halspulsåren sygdom vil blive fundet og behandlet, før en invaliderende slagtilfælde opstår.

Carotidarterie sygdom er forårsaget af en opbygning af plaque i arterierne, der leverer blod til hjernen. Plaques klumper af kolesterol, calcium, fibrøst væv og andre cellerester, der samles på mikroskopiske skade steder inden arterien. Denne proces kaldes åreforkalkning.

Halspulsårer, der er tilstoppet med plaques er stive og smalle. Tilstoppede halspulsårer har problemer med at levere ilt og næringsstoffer til vitale hjerne strukturer, der er ansvarlig for din dag-til-dag funktion.

Faktorer, der øger din risiko for halspulsåren sygdom omfatter

Halspulsåren sygdom medfører ca. 10 til 20 procent af slagtilfælde. Slagtilfælde er en medicinsk nødsituation, der kan efterlade dig med permanent hjerneskade og muskelsvaghed. I svære tilfælde kan slagtilfælde være dødelig.

Halspulsåren sygdom kan føre til slagtilfælde gennem

Du kan blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i sygdomme i hjernen og nervesystemet (neurolog).

Ud over de spørgsmål, du har forberedt at spørge din læge, tøv ikke med at spørge andre spørgsmål under din udnævnelse.

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan få tid til at gå over punkter, du ønsker at bruge mere tid på. Du kan blive bedt

Din læge vil sandsynligvis starte med en grundig sygehistorie og fysisk undersøgelse. Eksamen omfatter normalt lytter til en swooshing lyd (bruit) over halspulsåren i nakken, en lyd, der er karakteristisk for en indsnævret arterie. Din læge kan derefter teste din fysiske og mentale evner såsom styrke, hukommelse og tale.

Efter dette, kan din læge anbefale

Målet ved behandling af halspulsåren sygdom er at forhindre slagtilfælde. Særlige behandlinger afhænger af omfanget af blokering i dine halspulsårer.

Hvis blokering er mild til moderat, kan din læge anbefale

Hvis blokering er alvorlig, eller hvis du allerede har haft en TIA eller slagtilfælde, din læge kan anbefale at fjerne blokeringen fra arterien. Indstillingerne omfatter

At forhindre eller bremse udviklingen af ​​halspulsåren sygdom, overveje disse forslag

besøge din læge