cholecystitis sygdom

Cholecystitis (ko-LUH-sis-TIE-tis) er betændelse i galdeblæren. Din galdeblæren er en lille, pæreformet organ på højre side af maven, under din lever. Galdeblæren holder et fordøjelsesfremmende væske, der er udgivet i din tyndtarmen (galde).

I de fleste tilfælde galdesten blokerer røret fører ud af din galdeblæren årsag cholecystitis. Dette resulterer i en galde buildup, der kan forårsage inflammation. Andre årsager til cholecystitis omfatter galde rørledning problemer og tumorer.

Symptomer

Hvis venstre ubehandlet, kan cholecystitis føre til alvorlige, nogle gange livstruende komplikationer, såsom en galdeblæren brud. Behandling af cholecystitis indebærer ofte galdeblære fjernelse.

Stærke smerter i din øvre højre del af maven; Smerter, der udstråler fra til din højre skulder eller ryg; Ømhed over din mave, når det er rørt; Kvalme; Opkastning; Feber

Galdeblæren tjener som et reservoir for galde, en gulgrøn væske, der produceres i leveren. Bile strømmer fra leveren ind i din galdeblæren, hvor det er holdt indtil nødvendig under fordøjelsen af ​​mad. Når du spiser, dine galdeblæren frigiver galde i galdegangen, hvor det er gennemført til den øvre del af tyndtarmen (duodenum) for at hjælpe med at nedbryde fedt i fødevarer.

Tegn og symptomer på cholecystitis kan omfatte

Cholecystitis tegn og symptomer opstår ofte efter et måltid, især en stor eller fedtholdigt måltid.

Galdesten. Det meste cholecystitis er resultatet af hårde partikler, der udvikler i din galdeblæren (galdesten) fra ubalancer i stofferne i galden, såsom kolesterol og galdesalte. Galdesten kan blokere galdeblæregangen – røret hvorigennem galde strømmer, når den forlader galdeblæren – forårsager galde at opbygge og resulterer i inflammation .; Svulst. En tumor kan forhindre galde fra dræning ud af din galdeblæren korrekt, hvilket forårsager galde oprustning, som kan føre til cholecystitis .; Galdegang blokering. Knæk eller ardannelse i galdegangene kan forårsage blokeringer, der fører til cholecystitis.

Lav en aftale med din læge, hvis du har bekymrende tegn eller symptomer. For mavesmerter så alvorlig, du ikke kan sidde stille eller blive fortrolig, har nogen køre dig på skadestuen.

Infektion i galdeblæren. Hvis galde bygger op i din galdeblæren, der forårsager cholecystitis, kan galden blive smittet .; Død af galdeblæren væv. Ubehandlet cholecystitis kan forårsage væv i galdeblæren til at dø, hvilket igen kan føre til en beskadigelse af galdeblæren, eller det kan forårsage din galdeblæren til at sprænge .; Torn galdeblæren. En tåre i din galdeblæren kan skyldes galdeblæren udvidelsen eller infektion.

Årsager

Cholecystitis opstår, når din galdeblæren bliver betændt. Galdeblæren inflammation kan forårsages af

Under galdesten er den vigtigste risikofaktor for udvikling af cholecystitis.

Cholecystitis kan føre til en række alvorlige komplikationer, herunder

Lav en aftale med din læge, hvis du har tegn eller symptomer, der bekymrer dig. Hvis din læge har mistanke om du har cholecystitis, kan han eller hun enten henvise dig til en læge, der har specialiseret sig i fordøjelsessystemet (gastroenterolog) eller sende dig til et hospital.

Her er information til at hjælpe dig med at forberede din udnævnelse.

Risikofaktorer

For cholecystitis, at nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge

Vær opmærksom på pre-udnævnelse restriktioner. Når du foretager udnævnelsen, spørg hvis der er noget du behøver at gøre på forhånd, såsom begrænse din kost .; Skriv ned dine symptomer, herunder enhver, der kan synes relateret til årsagen til, du har planlagt udnævnelsen .; Skriv nede personlige oplysninger, herunder vigtige påvirkninger eller nyere liv ændringer .; Lav en liste over alle lægemidler, vitaminer og kosttilskud, du tager .; Tag et familiemedlem eller en ven med, hvis det er muligt. Nogen, der ledsager kan du hjælpe dig med at huske de oplysninger, du får .; Skriv en liste over spørgsmål at spørge din læge.

Komplikationer

Tøv ikke med at spørge andre spørgsmål, så godt.

Er cholecystitis den sandsynlige årsag til min mavesmerter ?; Hvad er andre mulige årsager til mine symptomer ?; Hvad tests skal jeg bruge ?; Har jeg brug for galdeblæren fjernelse kirurgi ?; Hvor hurtigt skal jeg kirurgi ?; Hvad er risikoen for kirurgi ?; Hvor lang tid tager det at komme sig efter galdeblæren kirurgi ?; Er der andre behandlingsmuligheder for cholecystitis ?; Skal jeg se en specialist ?; Er der brochurer eller andet trykt materiale, som jeg kan tage med mig? Hvilke hjemmesider vil du anbefale?

Spørgsmål til din læge vil sandsynligvis spørge omfatte

Hvornår har dine symptomer begynder ?; Har du haft smerter ligner dette før ?; Har dine symptomer været løbende eller lejlighedsvis ?; Hvor alvorlig er dine symptomer ?; Hvad, hvis noget, synes at forbedre dine symptomer ?; Hvad, hvis noget, synes at forværre dine symptomer?

Forberedelse til din udnævnelse

Tests og procedurer anvendes til at diagnosticere cholecystitis omfatter

Behandling for cholecystitis normalt indebærer et hospitalsophold at stabilisere galdeblæren inflammation og mulig operation.

Blodprøver. Din læge kan bestille blodprøver for at lede efter tegn på en infektion eller tegn på galdeblære problemer .; Imaging tests, der viser din galdeblæren. Imaging tests, såsom abdominal ultralyd eller et edb-tomografi (CT) scanning, kan bruges til at skabe billeder af din galdeblære, som kan afsløre tegn på cholecystitis .; En scanning, der viser bevægelsen af ​​galde gennem kroppen. En hepatobiliære iminodieddikesyre (Hida) scanning sporer produktion og strømmen af ​​galde fra leveren til din tyndtarmen og viser blokering. En Hida scanning indebærer indsprøjtning af et radioaktivt farvestof ind i kroppen, som binder til galde-producerende celler, således at det kan ses, når den bevæger med galden gennem galdegangene.

Hvis du er diagnosticeret med cholecystitis, vil du sandsynligvis blive indlagt. Din læge vil arbejde for at styre dine symptomer og til at styre inflammation i din galdeblære. Behandlinger kan omfatte

Fasting. Du må ikke få lov til at spise eller drikke på først for at tage stress fra din betændt galdeblære. Så du ikke bliver dehydreret, kan du få væske gennem en blodåre i din arm .; Antibiotika til at bekæmpe infektion. Hvis din galdeblæren er inficeret, din læge vil sandsynligvis anbefale antibiotika .; Smertestillende medicin. Disse kan hjælpe med at kontrollere smerter indtil betændelse i din galdeblæren er lettet.

Dine symptomer kan forventes at stilne i en dag eller to.

Fordi cholecystitis ofte opstår igen, de fleste mennesker med den betingelse tiden kræve galdeblæren fjernelse kirurgi (kolecystektomi). Timingen af ​​kirurgi vil afhænge af sværhedsgraden af ​​dine symptomer og din samlede risiko for problemer under og efter operationen. Hvis du er ved lave kirurgisk risiko, kan du have kirurgi inden for 48 timer eller under dit hospitalsophold.

Tabe langsomt. Hurtigt vægttab kan øge risikoen for galdesten. Hvis du har brug for at tabe sig, har til formål at tabe 1 eller 2 pounds (0,5 til omkring 1 kilogram) en uge .; Opretholde en sund vægt. Overvægt øger risikoen for galdesten. For at opnå en sund vægt, reducere kalorier og øge den fysiske aktivitet. Opretholde en sund vægt ved fortsat at spise godt og motion .; Vælg en sund kost. Kost med højt fedtindhold og lavt fiberindhold kan øge risikoen for galdesten. For at mindske risikoen for galdesten, skal du vælge en kost høj i frugt, grøntsager og fuldkorn.

Test og diagnose

Cholecystectomy er mest almindeligt udføres med en lille videokamera monteret ved enden af ​​et fleksibelt rør. Dette giver din kirurg for at se inde i din mave og bruge specielle kirurgiske værktøjer til at fjerne galdeblæren (laparoskopisk kolecystektomi). De værktøjer og kamera er indsat gennem fire snit i maven, og kirurgen ure en skærm under operationen til at vejlede værktøjerne. En åben procedure, hvor en lang snit er lavet i din mave, er sjældent nødvendigt.

En mindre invasiv måde at fjerne gallbladders er under undersøgelse. Kendt som naturlig åbning transluminal endoskopisk kirurgi (noter), er den procedure har til formål at mindske ardannelse og ubehag. Mens laparaoscopic kolecystektomi stadig den standard for pleje af galdeblæren fjernelse, er NOTER udføres i et par centre over hele verden, og i sidste ende kan være et vigtigt alternativ.

Når din galdeblæren er fjernet, galde flyder direkte fra din lever i din tyndtarmen, snarere end at blive gemt i din galdeblære. Du behøver ikke din galdeblæren til at leve et normalt liv.

Behandlinger og medicin

Særlige kirurgiske værktøjer og en lille videokamera er indsat gennem fire snit i maven under laparoskopisk kolecystektomi. Maven er oppustet med carbondioxidgas for at give de kirurgiske værktøjer mere arbejdsplads.

Du kan reducere din risiko for cholecystitis ved at tage de følgende skridt til at forhindre galdesten

Forebyggelse

Lær mere om Cholecystitis

Symptomer og behandling for

1

 1

Mere om Cholecystitis

)