dysfagi

Hvad er dysfagi?

Hvordan vi sluge?

Hvordan dysfagi forekommer?

Hvad er nogle problemer forårsaget af dysfagi?

Hvad er årsagen til dysfagi?

Hvordan dysfagi behandles?

Hvilken forskning sker på dysfagi?

Hvor kan jeg få hjælp?

Hvor kan jeg finde yderligere oplysninger om dysfagi?

Mennesker med dysfagi har synkebesvær og kan endda opleve smerte, mens synke (odynofagi). Nogle mennesker kan være helt ude af stand til at synke eller kan have problemer sikkert synke væsker, fødevarer, eller spyt. Når det sker, spise bliver en udfordring. Ofte dysfagi gør det vanskeligt at tage i nok kalorier og væsker til at nære kroppen og kan føre til yderligere alvorlige medicinske problemer.

Synkning er en kompleks proces. Nogle 50 par af muskler og mange nerver arbejde for at modtage mad i munden, forberede det, og flytte den fra munden til maven. Det sker i tre faser. Under den første fase, kaldet den mundtlige fase, tungen indsamler fødevarer eller væske, hvilket gør den klar til at synke. Tungen og kæbe flytte fast føde rundt i munden, så den kan tygges. Skrå gør fast føde den rigtige størrelse og tekstur til sluge ved blanding af fødevarer med spyt. Spyt blødgør og fugter fødevarer at gøre synke lettere. Normalt er den eneste faste vi sluge uden tygning er i form af en pille eller caplet. Alt andet, vi sluge er i form af en væske, en puré eller et tygges fast stof.

Den anden fase begynder, når tungen skubber mad eller væske til bagsiden af ​​munden. Dette udløser en synke reaktion, der passerer maden gennem svælget, eller hals (se figur). I denne fase, kaldet svælg fase, larynx (strubehovedet) lukker tæt og vejrtrækningen stopper for at forhindre mad eller væske kommer ind i luftvejene og lungerne.

Tredje fase begynder, når fødevarer eller væske kommer ind i spiserøret, røret, der bærer mad og væske til maven. Passagen gennem spiserøret, kaldet esophageal fase, forekommer normalt i cirka tre sekunder, afhængigt af tekstur eller konsistens af maden, men kan tage lidt længere i nogle tilfælde, som når at sluge en pille.

Dysfagi forekommer, når der er et problem med den neurale kontrol eller er involveret i nogen del af synke processen strukturer. Svage tunge eller kindmuskulatur kan gøre det svært at flytte mad rundt i munden til at tygge. Et slagtilfælde eller andet nervesystem lidelse kan gøre det vanskeligt at starte synke respons, en stimulus, der tillader mad og væske til at bevæge sig sikkert gennem halsen. En anden vanskelighed kan forekomme, når svage halsen muskler, såsom efter cancer kirurgi, ikke kan flytte alle fødevarer mod maven. Dysphagi kan også stamme fra lidelser i spiserøret.

Dysfagi kan være alvorlige. Nogen, der ikke kan sluge sikkert ikke være i stand til at spise nok af de rigtige fødevarer for at forblive sunde eller opretholde en ideel vægt.

Fødevarestykker, der er for store til at synke kan komme ind i halsen og blokere passagen af ​​luft. Hertil kommer, når fødevarer eller væske ind i luftvejene af en person, der har dysfagi, hoste eller hals clearing nogle gange ikke kan fjerne det. Fødevarer eller væske, der forbliver i luftvejene kan komme ind i lungerne og tillade skadelige bakterier til at vokse, hvilket resulterer i en lungeinfektion kaldet aspiration lungebetændelse.

Synkebesvær kan også omfatte udvikling af en lomme uden esophagus forårsaget af svaghed i esophageal væg. Denne unormale lomme fælder noget mad bliver slugt. Mens liggende eller sove, kan en person med dette problem tegne ufordøjet mad i halsen. Spiserøret kan også være for snæver, forårsager mad til at holde fast. Denne mad kan forhindre andre fødevarer eller endda væsker trænge ind i maven.

Dysfagi har mange mulige årsager og sker oftest i ældre voksne. Enhver tilstand, der svækker eller skader muskler og nerver, der anvendes til at synke kan forårsage synkebesvær. For eksempel folk med sygdomme i nervesystemet, såsom cerebral parese eller Parkinsons sygdom, har ofte svært ved at synke. Derudover kan slagtilfælde eller hoved skade svække eller påvirke koordineringen af ​​de synke muskler eller begrænse fornemmelse i mund og svælg.

Folk født med abnormiteter i synke mekanisme kan ikke være i stand til at sluge normalt. Spædbørn, der er født med en åbning i ganen (ganespalte) ikke er i stand til at suge ordentligt, hvilket komplicerer sygepleje og drikke fra en almindelig sutteflaske.

Desuden kan carcinom i hoved, hals, eller spiserøret forårsager synkebesvær. Undertiden behandling for disse cancertyper kan forårsage dysfagi. Skader på hoved, hals og bryst kan også skabe synke problemer. En infektion eller irritation kan forårsage indsnævring af spiserøret. Endelig for mennesker med demens, hukommelsestab og kognitiv tilbagegang kan gøre det vanskeligt at tygge og synke.

Der er forskellige behandlinger for forskellige typer af dysfagi. Læger og tale-sprog patologer, der vurderer og behandler synkebesvær bruger en række forskellige tests, der tillader dem at se på de stadier af synke proces. En test, Fleksibel Endoskopisk Evaluering af Indtagelse med Sensory Testing (FEESST), bruger en tændte fiberoptisk rør, eller endoskop, for at se i munden og halsen, når de undersøger, hvordan synke mekanisme reagerer på sådanne stimuli som et pust af luft, mad, eller væsker.

En videofluoroscopic svale studie (VFSS) er en test, hvor en kliniker tager en videooptaget røntgenbillede af hele synke processen ved at have du spiser flere fødevarer eller væsker sammen med mineral barium at forbedre synligheden af ​​fordøjelseskanalen. Sådanne billeder hjælpe med at identificere, hvor i synke proces er du oplever problemer. Tale-sprog patologer bruge denne metode til at undersøge, hvilke ændringer der kan foretages for at tilbyde en sikker strategi når synke. Ændringerne kan være i fødevarer tekstur, størrelse, hoved og hals kropsholdning, eller adfærdsmæssige manøvrer, såsom “hage tuck”, en strategi, hvor du guffe din hage, så fødevarer og andre stoffer, der ikke kommer ind i luftrøret når synke. Hvis du ikke kan synke sikkert trods rehabilitering strategier, så medicinsk eller kirurgisk indgreb kan være nødvendige for på kort sigt, som du gendanne. I progressive sygdomme som amyotrofisk lateral sklerose (ALS, eller Lou Gehrig sygdom), kan en sonde i maven være nødvendigt for lang sigt.

For nogle mennesker, kan behandlingen omfatte muskel øvelser for at styrke svage ansigtsmuskler eller at forbedre koordineringen. For andre, kan behandlingen indebære at lære at spise på en særlig måde. For eksempel kan nogle mennesker nødt til at spise med hovedet drejet til den ene side eller ser lige frem. At lave mad på en bestemt måde eller undgå visse fødevarer kan hjælpe i nogle situationer. For eksempel kan folk, der ikke kan sluge tynde væsker nødt til at tilføje specielle fortykningsmidler til deres drinks. Andre mennesker kan have til at undgå varme eller kolde fødevarer eller drikkevarer.

For nogle dog forbrugende nok fødevarer og væsker gennem munden kan ikke længere være muligt. Disse personer skal bruge andre metoder til at fodre deres organer. Normalt dette indebærer en fodringssystem, såsom en ernæringssonde, der omgår eller supplerer den del af synkning mekanisme, der ikke fungerer normalt.

Forskere udfører forskning, som vil forbedre muligheden for læger og tale-sprog patologer at vurdere og behandle synkebesvær. Hvert aspekt af synke proces er ved at blive undersøgt i mennesker i alle aldre, herunder dem, der ikke har dysfagi, for at give forskerne en bedre forståelse af, hvordan normale og uordnede processer sammenligne.

Forskning har også ført til nye, sikre måder at studere tunge og hals bevægelser under synke proces. Disse metoder vil hjælpe læger og tale-sprog patologer vurdere en patients fremskridt under behandlingen sikkert.

Undersøgelser af behandlingsmetoder hjælper forskere opdager hvorfor nogle former for behandling arbejde med nogle mennesker og ikke med andre. Denne viden vil hjælpe nogle mennesker undgå alvorlige lungeinfektioner og hjælpe andre med at undgå rør fodringer.

Hvis du har en pludselig eller gradvis ændring i din evne til at sluge, bør du konsultere din læge. Han eller hun kan henvise dig til en otolaryngologist-en læge, der har specialiseret sig i sygdomme i øre, næse, hals, hoved og hals-og en tale-sprog patolog. Du kan henvises til en neurolog hvis et slagtilfælde eller anden neurologisk lidelse er årsagen til synke problem.

Den opretholder en fortegnelse over organisationer, der giver oplysninger om de normale og uordnede processer hørelse, balance, smag, lugt, stemme, tale og sprog.

Brug følgende nøgleord til at finde organisationer, der kan besvare spørgsmål og give oplysninger om dysfagi

 13-4307; oktober 2010