en oversigt over livmoderhalskræft

Livmoderhalsen er den laveste del af en kvindes livmoder (livmoder), der forbinder uterus med skeden.

Imidlertid er livmoderhalskræft langsomt voksende, så dens progression gennem præcancerøse ændringer giver muligheder for forebyggelse, tidlig påvisning og behandling. Bedre middel til afsløring har betydet et fald i livmoderhalskræft i USA i årtier.

De fleste kvinder diagnosticeret med forstadier ændringer i livmoderhalsen er i 20’erne og 30’erne, men den gennemsnitlige alder for kvinder, når de er diagnosticeret med livmoderhalskræft er midten af ​​50’erne. Denne forskel i den alder, hvor forstadier ændringer hyppigst diagnosticeret og den alder, hvor kræft er diagnosticeret fremhæver den langsomme progression af denne sygdom, og grunden til, at det kan forebygges, hvis der træffes passende skridt.

Livmoderhalskræft begynder med unormale ændringer i den cervikale væv. Risikoen for at udvikle disse unormale ændringer er forbundet med infektion med human papillomavirus (HPV). Desuden, tidlig seksuel kontakt, flere seksuelle partnere, og tager orale præventionsmidler (p-piller) øger risikoen for livmoderhalskræft, fordi de øger eksponering for HPV. Cigaretrygning (nikotin) øger vækstraten for HPV.

Former af HPV, en virus, hvis forskellige typer forårsage hud vorter, kønsvorter og andre unormale hudlidelser, har vist sig at føre til mange af de ændringer i livmoderhalsen celler, der i sidste ende kan føre til cancer. Genetisk materiale, der kommer fra visse former for HPV (højrisiko-undertyper) er blevet fundet i livmoderhalsen væv, der viser kræft eller forstadier ændringer.

Desuden kvinder, der er blevet diagnosticeret med HPV er mere tilbøjelige til at udvikle en cervikal cancer. Piger, der begynder seksuel aktivitet før alder 16 eller inden for et år med at starte deres menstruation er i høj risiko for at udvikle livmoderhalskræft.