fibromyalgi

Fibromyalgi

Denne publikation indeholder generelle oplysninger om fibromyalgi. Den beskriver, hvad fibromyalgi er, der får det, og hvad der forårsager det. Det forklarer også, hvordan fibromyalgi diagnosticeres og behandles. I slutningen er en liste over de vigtigste ord til at hjælpe dig med at forstå de begreber, der anvendes i denne publikation. Hvis du har yderligere spørgsmål efter at have læst denne bog, kan du ønsker at drøfte dem med din læge.

Fibromyalgi syndrom er en almindelig og kronisk lidelse karakteriseret ved udbredt smerte, diffus ømhed, og en række andre symptomer. Ordet “fibromyalgi” stammer fra det latinske ord for fibrøst væv (fibro) og de græske dem for muskel (myo) og smerte (Algia).

Selv fibromyalgi ofte betragtes som en arthritis-relateret tilstand, er det ikke virkelig en form for arthritis (en sygdom i leddene), fordi det ikke forårsager betændelse eller skader på led, muskler eller andre væv. Ligesom gigt, dog kan fibromyalgi forårsage betydelige smerter og træthed, og det kan forstyrre en persons evne til at drive daglige aktiviteter. Også gerne arthritis, er fibromyalgi betragtes som en reumatisk tilstand, en medicinsk tilstand, som forringer leddene og / eller bløde væv og forårsager kroniske smerter.

Ud over smerter og træthed, kan folk, der har fibromyalgi opleve en række andre symptomer, herunder

En person kan have to eller flere samtidigt eksisterende kroniske smertetilstande. Sådanne tilstande kan omfatte kronisk træthedssyndrom, endometriose, fibromyalgi, inflammatorisk tarmsygdom, interstitiel cystitis, ledsdysfunktion, og vulvodynia. Det vides ikke, om disse lidelser deler en fælles sag.

Forskere anslår, at fibromyalgi påvirker 5 millioner amerikanere over 18 år eller ældre. 1 Af ukendte årsager, mellem 80 og 90 procent af dem diagnosticeret med fibromyalgi er kvinder; Men mænd og børn også kan blive påvirket. De fleste mennesker er diagnosticeret under midaldrende, selvom symptomerne bliver ofte til stede tidligere i livet.

1 Lawrence RC, Felson DT, Helmick CG, Arnold LM, Choi H, Deyo RA, Gabriel S, Hirsch R, Hochberg MC, Hunder GG, Jordan JM, Katz JN, Kremers HM, Wolfe F; National Arthritis data Workgroup. Skøn over udbredelsen af ​​gigt og andre reumatiske lidelser i USA. Del II. Arthritis Rheum. 2008 Jan; 58 (1): 26-35.

Mennesker med visse gigtsygdomme, såsom reumatoid arthritis, systemisk lupus erythematosus (almindeligvis kaldet lupus), eller ankyloserende spondylitis (spinal arthritis) kan være mere tilbøjelige til at have fibromyalgi, også.

Adskillige undersøgelser viser, at kvinder, der har et familiemedlem med fibromyalgi er mere tilbøjelige til at have fibromyalgi selv, men den præcise årsag til dette, uanset om det er arvelighed, delte miljømæssige faktorer, eller begge-er ukendt. Forskere forsøger at afgøre, om variationer i visse gener forårsage nogle mennesker til at være mere følsomme over stimuli, der fører til smertesyndromer. (Se “Hvad forskning udføres på fibromyalgi?”)

Årsagerne til fibromyalgi er ukendt, men der er sandsynligvis flere faktorer involveret. Mange mennesker forbinder udviklingen af ​​fibromyalgi med en fysisk eller følelsesmæssigt belastende eller traumatisk begivenhed, såsom en bilulykke. Nogle slutte den til gentagne skader. Andre knytte det til en sygdom. For andre, fibromyalgi synes at forekomme spontant.

Mange forskere undersøger andre årsager, herunder problemer med, hvordan centralnervesystemet (hjernen og rygmarven) fremgangsmåder smerter.

Nogle forskere spekulere, at en persons gener kan regulere den måde, hans eller hendes krop processer smertefulde stimuli. Ifølge denne teori kan personer med fibromyalgi har et gen eller gener, der forårsager dem til at reagere kraftigt på stimuli, at de fleste mennesker ikke ville opfatter som smertefuld. Der har allerede været flere gener identificeret som opstår oftere hos fibromyalgi patienter, og NIAMS-støttede forskere er i øjeblikket kigger på andre muligheder.

Forskning viser, at mennesker med fibromyalgi typisk ser mange læger før modtagelsen af ​​diagnosen. En årsag til dette kan være, at smerter og træthed, de vigtigste symptomer på fibromyalgi, overlapper med de mange andre forhold. Derfor læger ofte nødt til at udelukke andre mulige årsager til disse symptomer før en diagnose af fibromyalgi. En anden grund er, at der er i øjeblikket ingen diagnostiske laboratorieundersøgelser for fibromyalgi; standardlaboratorieforsøg undlader at afsløre en fysiologisk årsag til smerte. Fordi der ikke er almindeligt accepteret, objektiv test for fibromyalgi, nogle læger desværre kan indgå en patients smerte er ikke reel, eller de kan fortælle patienten er der ikke meget de kan gøre.

En læge bekendt med fibromyalgi, men kan gøre en diagnose baseret på kriterier, der fastsættes af American College of Rheumatology (ACR): en historie af udbredt smerte der varer mere end 3 måneder, og andre generelle fysiske symptomer, herunder træthed, vågner unrefreshed, og kognitiv (hukommelse eller tanke) problemer. Ved fremstilling diagnosen, læger overveje antallet af områder i hele kroppen, hvor patienten har haft smerter i den sidste uge.

Fibromyalgi kan være vanskelige at behandle. Ikke alle læger er bekendt med fibromyalgi og dens behandling, så det er vigtigt at finde en læge, der er. Mange praktiserende læger, generelle internists eller reumatologer (læger, der specialiserer sig i gigt og andre forhold, der påvirker leddene eller bløde væv) kan behandle fibromyalgi.

Fibromyalgi behandling kræver ofte et team tilgang, med din læge, en fysioterapeut, eventuelt andet sundhedspersonale, og vigtigst, selv, alle spiller en aktiv rolle. Det kan være svært at samle dette team, og du kan kæmpe for at finde de rigtige fagfolk til at behandle dig. Når du gør, dog kan den samlede ekspertise hos disse forskellige fagfolk hjælpe dig med at forbedre din livskvalitet.

Du kan finde flere medlemmer af behandlingen hold du har brug for på en klinik. Der er smerte klinikker, der specialiserer sig i smerte og reumatologiske klinikker, der specialiserer sig i gigt og andre reumatiske sygdomme, herunder fibromyalgi.

Kun tre medikamenter, er duloxetin, milnacipran, og pregabalin godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration () til behandling af fibromyalgi. 2 Duloxetin blev oprindeligt udviklet til og bruges stadig til behandling af depression. Milnacipran ligner et lægemiddel til behandling af depression, men er kun godkendt til fibromyalgi. Pregaballin er en medicin udviklet til behandling af neuropatisk smerte (kronisk smerte forårsaget af skader på nervesystemet).

Læger også behandle fibromyalgi med en række andre medikamenter, der er udviklet og godkendt til andre formål.

2 Alle lægemidler kan have bivirkninger. Nogle lægemidler og bivirkninger er nævnt i denne publikation. Nogle bivirkninger kan være mere alvorlige end andre. Du bør gennemgå indlægssedlen, der følger med medicin og spørg din læge eller på apoteket, hvis du har spørgsmål om de mulige bivirkninger.

Analgetika er smertestillende. De spænder fra over-the-counter produkter til receptpligtig medicin. For en delmængde af mennesker med fibromyalgi, er narkotiske medicin ordineret til alvorlige muskelsmerter. Men der er ingen solid dokumentation viser, at for de fleste mennesker narkotika rent faktisk arbejder for at behandle kroniske smerter af fibromyalgi, og de fleste læger tøver med at ordinere dem til lang tids brug på grund af det potentiale, som den person, der vil dem til at blive fysisk eller psykisk afhængige på dem.

Som deres navn antyder, non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler, herunder aspirin, ibuprofen og naproxen-natrium, der anvendes til behandling af inflammation. 3 Selvom betændelse er ikke et symptom på fibromyalgi, NSAID’er også lindre smerter. De lægemidler virker ved at hæmme stoffer i kroppen kaldet prostaglandiner, som spiller en rolle i smerte og inflammation. Disse medikamenter, hvoraf nogle er tilgængelige uden recept, kan hjælpe med at lette de muskelsmerter på fibromyalgi. De kan også lindre menstruationssmerter og hovedpine ofte er forbundet med fibromyalgi.

3 Advarsel: Bivirkninger af NSAID omfatter maveproblemer; hududslæt; højt blodtryk; væskeophobning; og lever-, nyre- og hjerteproblemer. Jo længere en person bruger NSAID’er, jo mere sandsynligt, at han eller hun er at have bivirkninger, der spænder fra mild til alvorlig. kan ikke tages mange andre lægemidler, når en patient behandles med NSAID’er, da NSAID ændre den måde kroppen bruger eller eliminerer disse andre lægemidler. Spørg din sundhedspleje udbyder eller apoteket, før du tager NSAID. NSAID bør kun anvendes på det lavest mulige for den kortest nødvendige tid dosis.

regeringen (theernment) Klinisk forskning Forsøg og du er designet til at hjælpe folk med at lære mere om kliniske forsøg, hvorfor de betyder noget, og hvordan man kan deltage. Besøgende på hjemmesiden vil finde oplysninger om det grundlæggende i at deltage i et klinisk forsøg, første hånd historier fra egentlige kliniske forsøg frivillige, forklaringer fra forskere og links til hvordan du søger efter en retssag eller tilmelde sig en forskningsbaseret matching program .; ClinicalTrials tilbyder up-to-date information til lokalisering føderalt og privat understøttede kliniske forsøg for en lang række sygdomme og tilstande .; theernment reporter er et elektronisk værktøj, der giver brugerne mulighed for at søge et lager af både murene og extramural theernment-finansierede forskningsprojekter fra de seneste 25 år og adgangspunkter publikationer (siden 1985) og patenter som følge af theernment finansiering .; PubMed er en gratis service for USA National Library of Medicine, der lader dig søge millioner af tidsskriftets citater og abstracts inden for områderne medicin, sygepleje, tandpleje, veterinærmedicin, sundhedssystemet, og prækliniske videnskaber.

Mange mennesker med fibromyalgi rapporterer også varierende grader af succes med komplementære og alternative behandlingsformer, herunder massage, bevægelse behandlinger (såsom Pilates og Feldenkrais metoden), kiropraktik behandlinger, akupunktur og forskellige urter og kosttilskud til forskellige fibromyalgi symptomer. (For yderligere oplysninger om komplementære og alternative behandlingsformer, kontakte National Center for komplementær og alternativ medicin. Se “Hvor kan Folk Find mere information om fibromyalgi?”)

Selv om nogle af disse kosttilskud bliver undersøgt for fibromyalgi, er der lidt, om nogen, videnskabeligt bevis endnu, at de hjælper. regulerer ikke salg af kosttilskud, så oplysninger om bivirkninger, ordentlig dosering og mængden af ​​en forberedelse aktive ingredienser ikke må være velkendt. Hvis du bruger eller gerne vil prøve en supplerende eller alternativ behandling, skal du først tale med din læge, som måske ved mere om terapien effektivitet, samt om det er sikkert at prøve i kombination med din medicin.

Fibromyalgi er en kronisk tilstand, hvilket betyder at det varer lang tid, muligvis en levetid. Det kan dog være en trøst at vide, at fibromyalgi ikke er en progressiv sygdom. Det er aldrig dødelig, og det vil ikke medføre skader på led, muskler eller indre organer. I mange mennesker, er den betingelse bedre med tiden.

Ud over at tage medicin ordineret af din læge, der er mange ting, du kan gøre for at minimere konsekvenserne af fibromyalgi på dit liv. disse omfatter

Ændringer på arbejdspladsen. De fleste mennesker med fibromyalgi fortsætte med at arbejde, men de kan have til at foretage store ændringer at gøre det. For eksempel vil nogle mennesker skære ned på antallet af timer, de arbejder, skifte til et mindre krævende job, eller tilpasse et aktuelle job. Hvis du står over for forhindringer på arbejdspladsen, såsom en ubehagelig kontorstol, der efterlader din ryg ømme eller svært ved at løfte tunge kasser eller filer, kan din arbejdsgiver foretage tilpasninger, der vil gøre dig i stand til at beholde dit job. En ergoterapeut kan hjælpe dig med at designe en mere komfortabel arbejdsplads eller finde mere effektive og mindre smertefulde måder at løfte.

Statens Institut for gigt og bevægeapparatet og hudsygdomme (NIAMS) sponsorerer forskning, som vil forbedre forskernes forståelse for de særlige problemer, der forårsager eller ledsager fibromyalgi, til gengæld hjælper dem med at udvikle bedre metoder til at diagnosticere, behandle, og forhindre dette syndrom.

Forskningen på fibromyalgi støttet af NIAMS dækker et bredt spektrum, lige fra grundlæggende laboratorieundersøgelser til studier af medicin og tiltag, der skal tilskynde adfærd, der reducerer smerte og ændre adfærd, forværre eller forevige smerte.

Følgende er beskrivelser af nogle af de lovende forskning nu gennemført

Forståelse smerte. Forskning tyder på, at fibromyalgi er forårsaget af et problem i, hvordan kroppen behandler smerte, eller mere præcist, en overfølsomhed over for stimuli, der normalt ikke er smertefuld. Derfor severalernment (theernment) -supported forskere fokuserer på måder kroppen processer smerte til bedre at forstå, hvorfor mennesker med fibromyalgi har øget smertefølsomhed. Disse undersøgelser omfatter

Forbedring Symptomer. En bedre forståelse af fibromyalgi og de er involveret i kroniske smerter mekanismer gør det muligt for forskerne at finde effektive behandlinger til det. Nogle af de mest lovende linjer af forskningen på dette område omfatter følgende

Øget motion. Selv fibromyalgi ofte er forbundet med træthed, som gør udøve vanskelig, er regelmæssig motion vist sig at være en af ​​de mest gavnlige behandlinger for tilstanden. Forskere forsøger at afgøre, om stigende livsstil fysisk aktivitet (det vil sige, at tilføje mere motion som at gå op ad trappen i stedet for at tage elevatoren) i løbet af dagen giver tilsvarende fordele til at udøve for fibromyalgi, forbedre symptomer som smerter, træthed og ømhed. Forskerne undersøger også de potentielle mekanismer, som livsstil fysisk aktivitet kan påvirke symptomerne. Anden forskning støttet af NIAMS undersøger effektiviteten af ​​en forenklet form for Tai Chi på smerte og andre foranstaltninger såsom søvn kvalitet, træthed, angst og depression.

NIAMS-støttet forskning undersøger også måder at hjælpe folk opretholde nyttige træningsprogrammer. Fordi mange mennesker med fibromyalgi associeret øget motion med øget smerte, læger og terapeuter har ofte en vanskelig tid at få patienter til at holde fast i deres træningsprogram. Den nye forskning undersøger patienternes frygt for, at få dem til at undgå motion samt adfærdsmæssige behandlinger for at reducere frygt og hjælpe dem med at opretholde motion.

Forbedring af søvn. Forskere, der understøttes af NIAMS undersøger måder at forbedre søvn for mennesker med fibromyalgi, hvis søvn problemer fortsætter på trods af behandling med medicin. Et hold har observeret, at fibromyalgi patienter med vedvarende søvnproblemer deler karakteristika med mennesker, der har søvnapnø-en gruppe af sygdomme, de mest almindelige er den obstruktiv søvnapnø, karakteriseret ved pauser i vejrtrækningen under søvn. Disse forskere studerer hvorvidt kontinuerligt positivt luftvejstryk (CPAP, en terapi administreres af en maskine, der øger lufttrykket i halsen til at holde dem åbne under søvn) kan forbedre symptomerne på fibromyalgi.

Andre grupper af forskere undersøger sammenhængen mellem søvnforstyrrelser og kroniske smerter i fibromyalgi og studerer om adfærdsterapi for søvnløshed kan forbedre fibromyalgi symptomer.

1 AMS Circle; Bethesda, MD 20892-3675; Telefon: 301-495-4484; 877-22-NIAMS (877-226-4267); TTY: 301-565-2966; Fax: 301-718-6366; Email: .theernment; niams.theernment

reumatologi

affter

fmnetnews

fmaware

fmpartnership

artritis

Binyrerne. Et par endokrine kirtler placeret på overfladen af ​​nyrerne. Binyrerne producerer kortikosteroid hormoner som cortisol, aldosteron, og de reproduktive hormoner.

Analgetikum. En medicin eller behandling, der lindrer smerter.

Artritis. Bogstaveligt betyder ledbetændelse men anvendes ofte til at indikere en gruppe af mere end 100 reumatiske sygdomme. Disse sygdomme rammer ikke kun leddene, men også andre bindevæv i kroppen, herunder vigtige bærende konstruktioner, såsom muskler, sener og ledbånd samt den beskyttende beklædning af indre organer.

Kronisk sygdom. En sygdom, der varer i lang tid, ofte en levetid.

Bindevæv. Den bærende led i kroppen og dens indre organer.

Cortisol. Et hormon produceret i binyrebarken, vigtig for normal kulhydrat metabolisme og for en sund reaktion på stress.

Fibromyalgi. En kronisk syndrom, der omfatter en historie af udbredt smerte der varer mere end 3 måneder og andre generelle fysiske symptomer, herunder træthed, vågner unrefreshed, og kognitive (hukommelse eller troede) problemer.

Fibrøs kapsel. En hård indpakning af sener og ledbånd, der omgiver leddet.

Betændelse. En karakteristisk reaktion af væv til skade eller sygdom. Den er præget af fire tegn: hævelse, rødme, varme og smerte. Inflammation er ikke et symptom på fibromyalgi.

Fælles. En vejkryds, hvor to knogler mødes. De fleste led er sammensat af brusk, fælles rum, fibrøs kapsel, synovium, og ledbånd.

Ledbånd. Bands of cordlike væv, der forbinder knogle til knogle.

Muskel. En struktur, der består af bundter af specialiserede celler, der, når stimuleres af nerveimpulser, kontrakt og producere bevægelse.

Ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID’er). En gruppe af lægemidler, såsom aspirin og aspirin-lignende lægemidler, der anvendes til at reducere inflammation, der forårsager ledsmerter, stivhed og hævelse.

Hypofyse. En ært kirtel fastgjort under hypothalamus i bunden af ​​kraniet, der udskiller mange hormoner afgørende til kropslig funktion. Udskillelsen af ​​hypofysehormoner reguleres af kemikalier, der produceres i hypothalamus.

Søvnforstyrrelser. En sygdom, hvor en person har svært ved at opnå rolig, genoprettende søvn. Ud over andre symptomer, mennesker med fibromyalgi har normalt en søvnforstyrrelse.

Sener. Fiber ledninger, der forbinder muskler til knogler.

Den NIAMS taknemmeligt anerkender bistand af følgende personer i udarbejdelsen og gennemgangen af ​​den oprindelige version af denne publikation: Deborah Ader, Ph.D., tidligere med NIAMS / theernment; Karen Amour og Lynne Matallana, National Fibromyalgi Association, Anaheim, Californien; Michele L. Boutaugh, M.P.H., Arthritis Foundation, Atlanta, GA; Daniel Clauw, M.D., University of Michigan, Ann Arbor, MI; og Leslie Crofford, M.D., University of Kentucky College of Medicine, Lexington, KY; og Tamara Liller, National Fibromyalgi partnerskab, Linden, VA.

Missionen for National Institute of Arthritis og bevægeapparatet og hudsygdomme (NIAMS), en del af det amerikanske Department of Health and Human Services’ernment (theernment), er at støtte forskning i årsager, behandling og forebyggelse af gigt og bevægeapparatet og hudsygdomme; uddannelse af basale og kliniske forskere til at udføre denne forskning; og formidling af information om forskning fremskridt på disse sygdomme. Den NIAMS Information Clearinghouse er en offentlig tjeneste, sponsoreret af NIAMS, der giver oplysninger og information sundhed kilder. Yderligere oplysninger kan findes på NIAMS hjemmeside atniams.theernment.

Denne publikation indeholder oplysninger om medicin anvendes til behandling af sundhedsmæssige tilstand diskuteret her. Når denne publikation blev udviklet, medtaget vi den mest up-to-date (nøjagtige) information tilgængelig. Lejlighedsvis, er nye oplysninger om medicin frigivet.

INFO- (463-6332);

Narkotika @ ataccessdata./scripts/cder/drugsat. Narkotika @ er et søgbart katalog over -godkendte lægemidler.

/ NCHS

1 AMS Circle; Bethesda, MD 20892-3675; Telefon: 301-495-4484; 877-22-NIAMS (877-226-4267); TTY: 301-565-2966; Fax: 301-718-6366; Email: .theernment; niams.theernment

14-5326