forkølelsessår

Forkølelsessår – også kaldet feber blister – er en fælles virusinfektion. De er små, væskefyldte blærer på og omkring dine læber. Disse blærer er ofte grupperet i patches. Efter blister i stykker, en skorpe former over den resulterende ømme. Forkølelsessår normalt heler i to til fire uger uden at efterlade et ar.

Forkølelsessår spredes fra person til person ved tæt kontakt, såsom at kysse. De er forårsaget af en herpes simplex virus (HSV-1) nært beslægtet med den, der forårsager genital herpes (HSV-2). Begge disse vira kan påvirke din mund eller kønsdele og kan spredes ved oralsex. Forkølelsessår er smitsom, selvom du ikke kan se sår.

Hvornår skal se en læge

Der er ingen kur mod HSV-infektion, og blærer kan returnere. Antiviral medicin kan hjælpe forkølelsessår heler hurtigere og kan reducere hvor ofte de vender tilbage.

Hvad du kan gøre

En forkølelsessår passerer normalt gennem flere faser

Hvad de kan forvente fra din læge

Tegn og symptomer varierer afhængig af, om dette er dit første udbrud eller en gentagelse. De kan vare flere dage, og blisterne kan tage to til fire uger til at helbrede fuldstændigt. Tilbagefald forekommer typisk på det samme sted hver gang og har tendens til at være mindre alvorlig end det første udbrud.

Under første gang udbrud, nogle mennesker også opleve

Børn under 5 år kan have forkølelsessår inde munden og læsioner er almindeligt forveksles med fordærve sår. Fordærve sår involverer kun slimhinden og ikke er forårsaget af herpes simplex virus.

Forkølelsessår generelt rydde op uden behandling. Se din læge, hvis

Forkølelsessår er forårsaget af visse stammer af herpes simplex virus (HSV). HSV-1 normalt forårsager forkølelsessår. HSV-2 er sædvanligvis ansvarlige for genital herpes. Dog kan enten skrive forårsage sår i ansigtet eller på kønsorganerne. De fleste mennesker, der er smittet med den virus, der forårsager forkølelsessår aldrig udvikler tegn og symptomer.

Forkølelsessår er mest smitsom, når oser blærer er til stede. Men du kan overføre virus til andre, selvom du ikke har vabler. Shared spise redskaber, barbermaskiner og håndklæder, samt kysse, kan spredes HSV-1. Oral sex kan sprede HSV-1 til kønsorganerne og HSV-2 til læberne.

Når du har haft en episode af herpes-infektion, virus ligger i dvale i nervecellerne i din hud og kan fremstå som en anden forkølelsessår på samme sted som før. Gentagelse kan udløses af

Omkring 90 procent af de voksne på verdensplan – selv de, der aldrig har haft symptomer på en infektion – test positiv for tegn på virus, der forårsager forkølelsessår.

Folk, der har svækket immunforsvar har større risiko for komplikationer fra virus. Medicinske tilstande og behandlinger, der øger din risiko for komplikationer omfatter

Hos nogle mennesker, kan den virus, der forårsager forkølelsessår give problemer i andre områder af kroppen, herunder

Forkølelsessår generelt rydde op uden behandling i to til fire uger. Lav en aftale med din familie læge, hvis dine forkølelsessår

Før din udnævnelse, kan du ønsker at liste svar på følgende spørgsmål

Nedenfor er nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge om forkølelsessår.

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem kan forbeholde tid til at gå over alle punkter, du ønsker at tale om i dybden. Din læge kan bede

Din læge kan som regel diagnosticere forkølelsessår bare ved at kigge på dem. At bekræfte diagnosen, kan han eller hun tage en prøve fra blisteren til test i et laboratorium.

Forkølelsessår generelt rydde op uden behandling i to til fire uger. Flere typer af receptpligtig antivirale lægemidler kan fremskynde helingsprocessen. eksempler indbefatter

Nogle af disse produkter er pakket som piller, der skal sluges. Andre er cremer skal anvendes på sår flere gange om dagen. I almindelighed er de piller arbejde bedre end de cremer. For meget alvorlige infektioner, kan nogle antivirale lægemidler gives med en injektion.

For at lindre ubehaget ved et forkølelsessår, kan du prøve følgende tips

Selvom undersøgelsens resultater har været blandede, alternativ medicin behandlinger for forkølelsessår omfatter

Din læge kan ordinere en antiviral medicin for dig at tage på en regelmæssig basis, hvis du udvikler forkølelsessår ofte eller hvis du er i høj risiko for alvorlige komplikationer. Hvis sollys synes at udløse dine gentagelser, gælder solcreme til stedet, hvor den kolde ømme tendens til at bryde ud.

For at undgå at sprede forkølelsessår til andre mennesker eller til andre dele af kroppen, kan du prøve nogle af følgende forholdsregler

besøge din læge