kolorektal cancer risiko: gener, miljø og familiens historie

Kolorektal kræftrisiko: gener, miljø og familiens historie

13 Comments Posted

Dr. Lisa Boardman er en GI specialist og forsker interesseret i, hvordan kolorektal cancer udvikler sig. Hun er specielt interesseret i sammenhængen mellem en persons gener, miljø og familiens historie. Alle spiller en rolle i en persons risiko for at udvikle tyktarmskræft. Jeg spurgte Dr. Boardman et par spørgsmål i forbindelse med kolorektal cancer og individuel risiko for en diskussion på bloggen.

A: Kolorektal kræft er en sygdom, som vi rent faktisk kan forhindre de fleste mennesker med tyktarmskræft screeningstest. Screening kan omfatte afføring tests som fækal okkult blodprøver, eller fækal immunkemiske test (FIT), afføring DNA-tests, fleksibel sigmoideoskopi, CT-scanning kolografi eller koloskopi. Målet med kolon screening er at fange tyktarmskræft tidligt nok til, at en person vil have en bedre kur end hvis han eller hun ventede indtil kræften gjorde denne person udvikler symptomer.

Kolorektal cancer begynder, når en polyp (eller polypper) vokser i tyktarmen eller endetarmen, og over tid omdannes til kræft. Hvis vi fjerner en polyp (eller polypper) gennem koloskopi, en persons risiko for at udvikle kolorektal cancer vil blive stærkt formindsket. Vi ved, at visse mennesker har en øget risiko. Det er vigtigt at forstå, hvem der skal screenes, og i hvilken alder. One size passer ikke alle for kolorektal cancer screening.

A: Vi ved, at visse mennesker har større risiko på grund af, hvad der sker i deres familie. Hvis du har en første grads slægtning (såsom jeres forældre, søskende eller barn), er du på en øget risiko. Også den alder, hvor dit familiemedlem udviklede tyktarmskræft er vigtigt at bemærke (især under 60 år).

A: En anden risikofaktor for kolorektal cancer er genetiske mutationer, der kan nedarves gennem generationer. En lille procentdel af kolorektal cancer resultater fra arvelige genmutationer. Nogle af de arvelige kolorektal cancer syndromer er autosomal dominant, hvilket betyder at du skal arve kun en defekt gen fra enten en af ​​dine forældre, og at både mænd og kvinder er lige i risiko for at arve det defekte gen. Hvis den ene forælder har det muterede gen, har du en 50 procent chance for at arve mutationen. Selvom arve et defekt gen øger din risiko, ikke alle med en muteret gen udvikler kræft. Et par genetiske forhold, der kan sætte dig på øget risiko for tarmkræft omfatter

A: Nogle faktorer, der bidrager til udviklingen af ​​colorectal cancer indbefatter

A: Se din læge, hvis du bemærker følgende tegn og symptomer

Du bør screenes regelmæssigt for polypper, hvis

Kig efter fortsatte diskussion om tyktarmskræft og genetik i de følgende uger på Living med kræft blog. Har du spørgsmål om din personlige risiko for at udvikle kræft i tyktarmen? Du er velkommen til at kommentere på bloggen.

Med

Sheryl M. Ness, R.N.

Følg på Twitter; @ SherylNess1

Jeg VIL 80 I AUGUST 29 2016.; min læge har ordineret en koloskopi FOR ME,. Der har aldrig været nogen familie HISTORIE tyktarmskræft I MIT meget stor familie,. MIN SUNDHED ER “MÅDE” over gennemsnittet for NOGEN MAN .; Hvorfor skulle jeg gå sammen med dette forslag? TAK FOR SVAR

Hvor hurtigt går kræft spredes fra polyp thru sigmoid tyktarm;? Eller fra første indikationer observeret af patienten såsom blod i afføringen, hvor hurtigt kan det gå fra fase 0 til fase 3?

på hvilken alder kan stoppes okkulte blodprøver for årlige check ups? min Dr. siger, det er ikke længere nødvendigt efter 90.

hvorfor skulle en læge efterlade en bekræftet præcancerøse polyp i tyktarmen, (har haft p.c. fjernet 7yrs før), og fortælle mig at komme tilbage i 5 år ??? tak, annie

Min bedstefar, grandonkel, og far har alle døde af tyktarmskræft. Min far døde, da han var 48. Hvornår skal mine brødre og jeg begynder screening og hvad screening vil du foreslå?

Tak for svaret Lisa. Jeg har talt om dette med min læge. Den ulcerativ colitis involverer omkring en tredjedel af kun tyktarmen.

De fleste undersøgelser finder ikke, at have cøliaki gør en person mere tilbøjelige til også udvikle tyktarmskræft. Der er et par undersøgelser, der tyder på, at folk, der har cøliaki, men som ikke følger en gluten fri kost omhyggeligt kan være mere gerne udvikle adenomatøs polypper.

For kvinder, der har en BRCA1 mutation, er chancerne for at udvikle kolorektal cancer er højere, når de er 50 år eller yngre end for kvinder i samme alder, som ikke har en BRCA1 mutation. For alle kvinder med BRCA2 mutationer uanset deres alder og hos kvinder med BRCA1 mutationer, men der er ældre end 50 år, er der ikke stige i chancerne for at udvikle kolorektal cancer.

Have colitis ulcerosa sandsynligvis øger din risiko for at udvikle kolorektal cancer,. Hvis colitis involverer hele kolon, har du 5 til 10% risiko for at få tyktarmskræft efter at have haft colitis ulcerosa i 20 år. Den generelle regel er, at efter 10 år for at have colitis ulcerosa, er risikoen for at udvikle kolorektal kræft stiger så vi anbefaler, overvågning biopsier hvert år, når du har haft UC i ti år. Everybody situation er lidt anderledes, så det er vigtigt at diskutere dette med din læge.

Hvad med links på tyktarmskræft til Cøliaki? Jeg har set ja og ingen svar på dette.

Hvad med en person, der har anden genmutation som BRCA2? Er de udsat for mere chance for at få Tyktarmskræft, når der er nogle forekommende af tyktarmskræft ses i familien?

Tak for den meget informative artikel. Jeg vil gerne vide om tyktarmskræft og colitis ulcerosa. Jeg blev diagnosticeret i 2008 og kun sidste år gået i remission. Indtil videre en polyp er blevet fjernet. Hvor meget UC øger risikoen for tyktarmskræft? Jeg er 49 år. Tak!

Tak så meget for at kaste lys på Lynch syndrom! Jeg har vidst, at jeg har det for blot mere end fire år. Både min mormor og far døde af tyktarmskræft og jeg udviklede livmoderkræft på 43. Der blev fulgt af en diagnose af tyktarmskræft fem måneder senere. I dag er jeg næsten fem år ud fra min livmoderkræft diagnose. Min 21-årige datter (enebarn) har testet positiv for Lynch samt en af ​​mine fem søskende. Folk har virkelig brug for at være opmærksomme på deres slægtshistorie.