kronisk pancreatitis guide – årsager, symptomer og behandlingsmuligheder

Hvad er det?

Pancreatitis er betændelse i bugspytkirtlen, den store kirtel placeret bag maven. Mennesker med kronisk betændelse i bugspytkirtlen har vedvarende betændelse i bugspytkirtlen, som fører til permanente skader .; Den vigtigste funktion af bugspytkirtlen er at producere fordøjelsesenzymer og hormoner, såsom insulin, der regulerer blodsukkeret. Skader på bugspytkirtlen kan forårsage problemer med fordøjelse, absorption af næringsstoffer, og produktionen af ​​insulin. Som et resultat, kan folk med kronisk pancreatitis tabe, erfaring diarré, bliver underernæret med vitaminmangel og udvikle diabetes .; Det tager normalt flere år for permanente ændringer og symptomer til at forekomme. De fleste tilfælde af kronisk pancreatitis er forårsaget af langvarige overforbrug af alkohol. Da kun 5% til 10% af alkoholikere udvikler kronisk pancreatitis, der sandsynligvis er andre faktorer, der påvirker, om nogen udvikler kronisk betændelse i bugspytkirtlen. Det er generelt mente, at mennesker, der fortsat at drikke efter en eller flere anfald af alkoholrelaterede akut pancreatitis er mere tilbøjelige til at udvikle kronisk pancreatitis .; I nogle sjældne tilfælde kan en enkelt alvorlig episode af akut pancreatitis forårsage tilstrækkelig skade, at sygdommen bliver kronisk .; Udover over os af alkohol, andre årsager til kronisk pancreatitis omfatter; Arvelighed – arvelig kronisk pancreatitis er en sjælden genetisk lidelse, der prædisponerer en person til at udvikle sygdommen, sædvanligvis før alder 20 .; Genetiske årsager – Mutationer af genet for cystisk fibrose er den mest anerkendte genetiske årsag .; Blokering af kanalen, der dræner fordøjelsesenzymer fra bugspytkirtlen -Hvis de enzymer, ikke drænes korrekt, de kan sikkerhedskopiere og beskadige bugspytkirtlen. Blokering kan være forårsaget af galdesten, ardannelse fra forudgående kirurgi, tumorer, eller abnormiteter i bugspytkirtlen eller i form eller placering af pancreas-kanalen. Hvis blokeringen er fundet tidligt, kan kirurgi eller en procedure kaldet endoskopisk retrograd cholangiopancreatography (ERCP) for at lindre blokering med til at forhindre beskadigelse af bugspytkirtlen .; Autoimmun pancreatitis – For uforklarlige årsager, nogle mennesker udvikler antistoffer, som angriber deres egne bugspytkirtel .; Meget højt blod triglyceridniveauer

Symptomer

Det mest almindelige symptom er øvre mavesmerter, der ofte udstråler til ryggen og kan være ledsaget af kvalme, opkastning og tab af appetit. Smerten kan forekomme dagligt eller af og på, og kan være mild eller intens. Efterhånden som sygdommen bliver værre og mere i bugspytkirtlen er ødelagt, kan smerte faktisk bliver mindre alvorlige. Under et angreb, smerten ofte forværres ved at drikke alkohol eller spise et stort måltid med højt fedt .; Fordi en beskadiget bugspytkirtlen ikke kan producere vigtige fordøjelsesenzymer, kan folk med kronisk pancreatitis udvikle problemer med at fordøje og absorbere mad og næringsstoffer. Dette kan føre til vægttab, vitaminmangel, diarré og fedtede, ildelugtende afføring. Over tid, en beskadiget bugspytkirtlen også kan undgå at producere nok insulin, hvilket resulterer i diabetes .; Diagnose; Der er ingen enkelt test, der kan anvendes til at diagnosticere kronisk pancreatitis. Hvis du har langvarige mavesmerter eller tegn på, at din mad ikke bliver ordentligt absorberet, såsom vægttab eller fedtede afføring, vil din læge bede dig om brug af alkohol og andre faktorer, der øger risikoen for kronisk betændelse i bugspytkirtlen og andre fordøjelsesproblemer .; Diagnosen kronisk betændelse i bugspytkirtlen kan foretages baseret på; Typiske symptomer; Billeddannende undersøgelser, der viser skader og ardannelse i bugspytkirtlen; Fraværet af en anden medicinsk problem, såsom cancer, til at forklare dine symptomer og testresultater

Diagnose

Der er ingen enkelt test, der kan anvendes til at diagnosticere kronisk pancreatitis. Hvis du har langvarige mavesmerter eller tegn på, at din mad ikke bliver ordentligt absorberet, såsom vægttab eller fedtede afføring, vil din læge bede dig om brug af alkohol og andre faktorer, der øger risikoen for kronisk betændelse i bugspytkirtlen og andre fordøjelsesproblemer .

Hvor længe varer det?

Når cellerne i bugspytkirtlen er blevet ødelagt, de ikke regenerere nemt. Af denne grund, diabetes og andre problemer, der er forbundet med kronisk pankreatitis kræver langvarig behandling. Det er uklart, hvorfor smerter udvikler med kronisk betændelse i bugspytkirtlen, men når kroniske smerter udvikler sig, det har en tendens til at være langvarig eller endda livslang. Mange patienter kræver langsigtede medicin for smerter.

Hvordan undgår jeg at denne helbredstilstand

Da de fleste tilfælde af kronisk pancreatitis er forbundet med brug af alkohol, den bedste måde at forhindre, at problemet er at undgå eller begrænse brugen af ​​alkohol. Enhver, der har haft en episode af alkoholrelaterede akut pancreatitis bør stoppe med at drikke helt at sænke muligheden for at udvikle kronisk pancreatitis. Folk, der har været diagnosticeret med kronisk betændelse i bugspytkirtlen kan forebygge yderligere skader ved at fjerne brug af alkohol.

Sådan behandler denne helbredstilstand

Fordi kronisk betændelse i bugspytkirtlen ikke kan helbredes, er behandlingen rettet mod at lindre smerter, forbedre mad absorption, og behandling af diabetes.

Hvornår skal besøge lægen

Se en læge, hvis du har

Prognose

Selvom kronisk pancreatitis er en uhelbredelig tilstand, kan sværhedsgraden, hyppighed og type af symptomer variere. Nogle mennesker – især dem, der holder op at drikke alkohol helt – har meget milde eller lejlighedsvise symptomer, der er let forvaltes med medicin. Andre mennesker – især dem, der fortsætter med at drikke alkohol – kan have invaliderende, daglige smerter og kan kræve hyppige indlæggelser.