livmoderhalskræft sygdom

Cervikal cancer er en type kræft, der opstår i cellerne i livmoderhalsen – den nederste del af livmoderen, der forbinder til vagina.

Forskellige stammer af det humane papillomavirus (HPV), en seksuelt overført infektion, spiller en rolle i at forårsage mest livmoderhalskræft.

Symptomer

Ved udsættelse for HPV, en kvindes immunsystem forhindrer typisk virussen i at gøre skade. I en lille gruppe af kvinder, men virussen overlever i årevis, bidrage til den, der forårsager nogle celler på overfladen af ​​livmoderhalsen til at blive cancerceller.

Vaginal blødning efter samleje, mellem perioder eller efter overgangsalderen; Vandig, blodig udflåd, som kan være tunge og har en dårlig lugt; Bækkensmerter eller smerter under samleje

Du kan reducere din risiko for at udvikle livmoderhalskræft ved at have screeningsundersøgelser og modtage en vaccine, der beskytter mod HPV-infektion.

Cervikal cancer begynder i cellerne i livmoderhalsen.

Tidlige fase livmoderhalskræft generelt producerer ingen tegn eller symptomer.

Pladecellecarcinom. Denne type af livmoderhalskræft begynder i de tynde, flade celler (skællede celler) foring den ydre del af livmoderhalsen, som rager ind i skeden. De fleste tilfælde af livmoderhalskræft er planocellulært karcinom .; Adenocarcinom. Denne type af livmoderhalskræft begynder i kolonnen-formede glandulær celler, linje den cervikale kanal.

Tegn og symptomer på mere avancerede livmoderhalskræft omfatter

Mange seksuelle partnere. Jo større din antallet af seksuelle partnere – og jo større din partners antal seksuelle partnere – jo større er din chance for at erhverve HPV .; Tidlig seksuel aktivitet. At have sex i en tidlig alder øger din risiko for HPV .; Andre seksuelt overførte infektioner (STI). Under andre seksuelt overførte sygdomme – såsom klamydia, gonoré, syfilis og hiv / aids – øger din risiko for HPV .; Et svagt immunsystem. Du kan være mere tilbøjelige til at udvikle livmoderhalskræft, hvis dit immunforsvar er svækket af anden helbredstilstand, og du har HPV .; Rygning. Rygning er forbundet med planocellulært livmoderhalskræft.

Årsager

Lav en aftale med din læge, hvis du har nogen tegn eller symptomer, der vedrører dig.

To typer af celler linje overfladen af ​​livmoderhalsen, og begge kan blive til kræft. Én type (kirtelceller) har en søjleformet udseende. Den anden type (pladeceller) er tynd og flad. Grænsen mellem de to typer celler er hvor livmoderhalskræft hyppigst forekommer.

Livmoderhalskræft begynder, når raske celler erhverve en genetisk ændring (mutation), der får dem til at blive til unormale celler.

Sunde celler vokse og formere sig på et sæt sats, i sidste ende dø på et fastsat tidspunkt. Kræftceller vokse og formere ud af kontrol, og de ikke dø. Akkumulerings- unormale celler danner en masse (tumor). Cancerceller invadere nærliggende væv og kan brække af fra en tumor til at sprede (metastaserer) andre steder i kroppen.

Det er ikke klart, hvad der forårsager livmoderhalskræft, men det er sikkert, at HPV spiller en rolle. HPV er meget almindeligt, og de fleste kvinder med viruset aldrig udvikler livmoderhalskræft. Det betyder andre faktorer – såsom dine omgivelser eller dine livsstilsvalg – også afgøre, om du vil udvikle livmoderhalskræft.

Risikofaktorer

Den type livmoderhalskræft, at du har hjælper med at bestemme din prognose og behandling. De vigtigste typer af livmoderhalskræft er

Vær opmærksom på eventuelle pre-udnævnelse restriktioner, såsom ikke spiser fast føde dagen før din udnævnelse .; Skriv ned dine symptomer, herunder enhver, der kan synes relateret til årsagen til, at du har planlagt udnævnelsen .; Skriv ned din nøgle medicinske oplysninger, herunder andre betingelser .; Skriv nede personlige oplysninger, herunder noget, der øger din risiko for STI, såsom tidlig seksuel aktivitet, flere partnere eller ubeskyttet sex .; Lav en liste over alle dine medicin, vitaminer eller kosttilskud .; Spørg en slægtning eller ven til at ledsage dig, for at hjælpe dig med at huske, hvad lægen siger .; Skriv en liste over spørgsmål at spørge din læge.

Forberedelse til din udnævnelse

Undertiden er begge typer af celler involveret i livmoderhalskræft. I meget sjældne tilfælde kræft forekommer i andre celler i livmoderhalsen.

Hvad er den mest sandsynlige årsag til mine symptomer ?; Hvilke former for test skal jeg ?; Hvilke behandlinger er tilgængelige, og hvilke bivirkninger kan jeg forvente ?; Hvad er prognosen ?; Hvor ofte skal jeg opfølgningsbesøg efter jeg er færdig med behandling?

Risikofaktorer for livmoderhalskræft omfatter

Hvilke symptomer er du oplever? Hvor alvorlig er de ?; Hvornår har du først begynder oplever symptomer? Har de ændret sig over tid ?; Har du haft regelmæssige Pap-tests, siden du blev seksuelt aktiv? Har du nogensinde haft unormale Pap testresultater i fortiden ?; Har du nogensinde været i behandling for en cervikal tilstand ?; Har du nogensinde været diagnosticeret med en STI ?; Har du nogensinde taget medicin, der undertrykker dit immunsystem ?; Har du eller har du nogensinde røget? Hvor meget?; Har du lyst til at få børn i fremtiden?

Screening

Lav en aftale med din læge, hvis du har nogen tegn eller symptomer, der bekymrer dig. Hvis du menes at have livmoderhalskræft, kan du blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i behandling af gynækologiske kræftformer (gynækologisk onkolog).

Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar til din udnævnelse, og hvad de kan forvente fra din læge.

Pap-test. Under en Pap-test, din læge skrammer og børster celler fra livmoderhalsen, som derefter undersøges i et laboratorium for abnormiteter .; En Pap test kan påvisning af abnorme celler i livmoderhalsen, herunder cancerceller og celler, som viser ændringer, der øger risikoen for livmoderhalskræft .; HPV-DNA-test. HPV DNA-test involverer test celler indsamlet fra livmoderhalsen for smitte med nogen af ​​de typer af HPV, der er mest tilbøjelige til at føre til livmoderhalskræft. Denne test kan være en mulighed for kvinder i alderen 30 og ældre, eller for yngre kvinder med en abnorm Pap-test.

Ud over de spørgsmål, du har forberedt at spørge din læge, tøv ikke med at spørge andre spørgsmål, der opstår for dig.

Punch biopsi, der indebærer anvendelse af et skarpt redskab til at knibe off små prøver af livmoderhalskræft væv .; Endocervikale curettage, som anvender en lille, skeformede instrument (curet) eller en tynd pensel til at skrabe en vævsprøve fra livmoderhalsen.

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan få tid til at gå over punkter, du ønsker at bruge mere tid på. Du kan blive bedt

Cervikal cancer, som opdages tidligt er mere tilbøjelige til at blive behandlet med succes. De fleste retningslinjer tyder på, at kvinder begynder screening for livmoderhalskræft og forstadier ændringer i en alder af 21.

Elektrisk ledning loop, som bruger en tynd, lav spænding elektrisk ledning til opnåelse af en lille vævsprøve. Generelt dette gøres under lokalbedøvelse på kontoret .; Cone biopsi, hvilket er en procedure, der giver din læge for at få dybere lag af livmoderhalsen celler til laboratorieundersøgelse. Cone biopsi kan udføres på et hospital under fuld narkose.

Behandlinger og medicin

Screeningstest omfatter

Imaging tests. Tests såsom røntgen, CT-scanninger, magnetisk resonans imaging (MRI) og positron emissions tomografi (PET) hjælpe din læge afgøre, om din kræft har spredt sig ud over din livmoderhalsen .; Visuel undersøgelse af blæren og endetarmen. Din læge kan bruge specielle anvendelsesområder at se inde i din blære og endetarm.

Pap-test. Under en Pap-test, din læge skrammer og børster celler fra livmoderhalsen, som derefter undersøges i et laboratorium for abnormiteter.

En Pap test kan påvisning af abnorme celler i livmoderhalsen, herunder cancerceller og celler, som viser ændringer, der øger risikoen for livmoderhalskræft.

Coping og support

Hvis der er mistanke livmoderhalskræft, din læge vil sandsynligvis starte med en grundig undersøgelse af din livmoderhals. En særlig forstørrelsesglas instrument (colposcope) anvendes til at kontrollere for unormale celler.

Under colposcopic undersøgelse, din læge vil sandsynligvis tage en prøve af cervikale celler (biopsi) til laboratorieprøver. For at opnå væv, kan lægen bruge

Stage I. Kræft er begrænset til livmoderhalsen .; Fase II. Kræft er til stede i livmoderhalsen og øvre del af vagina .; Stage III. Cancer er flyttet til den nedre del af skeden eller internt til bækken sidevæg .; Stage IV. Kræften har spredt sig til nærliggende organer, såsom blære eller rektum, eller den har spredt sig til andre områder af kroppen, såsom lunger, lever eller knogler.

Forebyggelse

Hvis punch biopsi eller endocervikale curettage er bekymrende, kan din læge udføre en af ​​følgende test

Lær mere om Livmoderhalskræft

Hvis din læge vurderer, at du har livmoderhalskræft, har du yderligere tests for at bestemme omfanget (etape) af din kræft. Din kræft scene er en nøglefaktor i beslutningen om din behandling.

Iscenesættelse eksamener omfatter

Stadier af livmoderhalskræft omfatter

Slæden til venstre viser normale cervikale celler forstørret gennem et mikroskop. Normale celler er ensartede i størrelse og form. Til sammenligning slide til højre viser uregelmæssige, unormale cervikale celler – typiske for livmoderhalskræft.

Slæden til venstre viser normale cervikale celler forstørret gennem et mikroskop. Normale celler er ensartede i størrelse og form. Til sammenligning slide til højre viser uregelmæssige, unormale cervikale celler – typiske for livmoderhalskræft.

Mere om Livmoderhalskræft

I en Pap-test, din læge bruger en vaginal speculum til at holde dine vaginal vægge fra hinanden. Dernæst han eller hun samler en prøve af celler fra livmoderhalsen ved anvendelse af en lille kegleformet børste – eller en vatpind – og en lille plast spatel (1 og 2). Lægen derefter tværes cellerne på en glasplade (3) eller sætter dem ind i en flaske, der indeholder en løsning for at bevare cellerne til undersøgelse under et mikroskop.

Under en kegle biopsi (conization), en læge kirurgisk fjerner en kegleformet stykke væv fra livmoderhalsen. Typisk er kegleformede stykke omfatter væv fra både den øvre og nedre del af livmoderhalsen.

En uddannet specialist (colposcopist) placerer colposcope at undersøge din livmoderhals, vagina og vulva for tilstedeværelsen af ​​mistænkelige områder af væv, der kan indikere kræft.

Simpel hysterektomi. Livmoderhalsen og livmoderen fjernes sammen med kræft. Simple hysterektomi er normalt en mulighed kun i meget tidlige fase livmoderhalskræft .; Radikal hysterektomi. Livmoderhalsen, livmoderen, del af vagina og lymfeknuder i området fjernes med canceren.

Eksternt ved at rette en stråle på det ramte område af kroppen (ekstern strålebehandling); Internt ved at placere en enhed fyldt med radioaktivt materiale inde i din vagina, normalt for kun et par minutter (brachyterapi); Både eksternt og internt

Præmenopausale kvinder kan stoppe menstruation og begynde overgangsalderen som følge af strålebehandling. Hvis du måske ønsker at blive gravid efter strålebehandling, så spørg din læge om måder at bevare dine æg før behandlingen starter.

Opfølgning pleje

Når du er færdig behandling, vil lægen anbefale regelmæssige eftersyn. Spørg din læge, hvor ofte du skal have opfølgende eksamener.

Eksternt ved at rette en stråle på det ramte område af kroppen (ekstern strålebehandling); Internt ved at placere en enhed fyldt med radioaktivt materiale inde i din vagina, normalt for kun et par minutter (brachyterapi); Både eksternt og internt

Ingen kan være forberedt på en kræftdiagnose. Du kan dog forsøge at styre det chok og frygt du føler ved at tage skridt til at kontrollere, hvad du kan om din situation.

Enhver kvinde beskæftiger sig med en livmoderhalskræft diagnose på sin egen måde. Med tiden vil du opdage, hvad hjælper dig med at klare. Indtil da, kan du begynde at tage kontrol ved at forsøge at

Lær nok om livmoderhalskræft til at træffe beslutninger om din pleje. Skriv ned dine spørgsmål og spørge dem ved næste aftale med din læge. Få en ven eller et familiemedlem til at komme til aftaler med dig for at tage noter. Spørg din sundhedspleje team for yderligere informationskilder .; Find nogen at snakke med. Du kan føle komfortable diskutere dine følelser med en ven eller et familiemedlem, eller foretrækker du måske møde med en formel støttegruppe. Støttegrupper for familierne til kræft overlevende også findes .; Lad folk hjælpe. Kræft behandlinger kan være udmattende. Lad venner og familie vide, hvilke typer af hjælp ville være mest nyttige for dig .; Sæt rimelige mål. Under mål hjælper dig føle sig i kontrol og kan give dig en følelse af formål. Men vælger mål, som du kan nå .; Tag dig tid til dig selv. Spise godt, afslappende og få nok hvile kan hjælpe med at bekæmpe stress og træthed af kræft.

For at reducere din risiko for livmoderhalskræft

Symptomer og behandling for

1

Få vaccineret mod HPV. Vaccination er til rådighed for piger og kvinder i alderen 9 til 26. Vaccinen er mest effektiv, hvis givet til piger, før de bliver seksuelt aktive .; Har rutinemæssige Pap-tests. Pap-tests kan detektere forstadier tilstande i livmoderhalsen, så de kan overvåges eller behandles for at forebygge livmoderhalskræft. De fleste medicinske organisationer tyder kvinder begynder rutinemæssige Pap-tests i en alder af 21 og gentage dem hvert år .; Dyrke sikker sex. Ved hjælp af et kondom, have færre seksuelle partnere og forsinker samleje kan reducere din risiko for livmoderhalskræft .; Der må ikke ryges.

 1

)